Αντιμετώπιση φαινομένων δυσοσμίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης

Αντιμετώπιση φαινομένων δυσοσμίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 15580/26.06.08

Προς Υπουργό

- ΠΕΧΩΔΕ

Αντιμέτωποι με το φαινόμενο της δυσοσμίας βρέθηκαν για άλλη μια φορά οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, όταν πριν από λίγες μέρες έντονη δυσοσμία κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος της πόλης, προκαλώντας ανησυχία και πανικό στους κατοίκους.

Η δυσάρεστη οσμή που κατέκλυσε την πόλη από την περιοχή της Τούμπας έως τον σιδηροδρομικό σταθμό, αρχικά κίνησε τις υποψίες για διαρροή φυσικού αερίου. Μετά όμως από ελέγχους που πραγματοποίησαν ειδικά συνεργεία των αρμόδιων αρχών εντοπίσθηκε ότι η έντονη δυσάρεστη οσμή προερχόταν από τη δυτική πλευρά της πόλης. Ως πηγή της δυσοσμίας εντοπίστηκαν οι εγκαταστάσεις της βυρσοδεψίας στην περιοχή των σφαγείων, όπου παλαιότερα διοχετεύονταν ανεπεξέργαστα υγρά απόβλητα σε αβαθή νερά στην θάλασσα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται το φαινόμενο της έντονης δυσοσμίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης, καθώς σχετικές μελέτες χρονολογούνται ακόμα και το 1988.
Το φαινόμενο της δυσοσμίας που παρατηρήθηκε είναι γνωστό και καταγεγραμμένο, ωστόσο εξακολουθεί δικαιολογημένα να ανησυχεί τους κατοίκους της πόλης που ουσιαστικά ζουν μόνιμα κάτω από αυτές τις συνθήκες, εξαρτώμενοι από τα καιρικά φαινόμενα που επηρεάζουν την έκταση του φαινομένου. Προηγούμενη σχετική κατατεθείσα ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. «Αποπνικτική η ατμόσφαιρα λόγω δυσοσμίας στην Θεσσαλονίκη» (Αρ. Πρωτοκόλλου 312/04.10.2007).

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.:

- Τι μέτρα έχει λάβει το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να περιοριστούν τα φαινόμενα δυσοσμίας που παρατηρούνται στην πόλη της Θεσσαλονίκης και ποια είναι τα αποτελέσματα των μέτρων αυτών τα τελευταία χρόνια που έχει καταγραφεί και παρακολουθείται το φαινόμενο;

- Υπάρχει έλεγχος και καταγραφή των επιπτώσεων που έχει για τη δημόσια υγεία η εμφάνιση της δυσοσμίας στην ατμόσφαιρα της πόλης;

 

Απάντηση Υπουργείου